Анализатори на котките


Категория на документа: Биология


Котките реагират силно на растения като "котешка трева", която съдържа непеталактон. Тези малки хищници могат да открият това вещество при по-малко от едно на милиард. Това се отнася и за редица други растения например валериана.

Котешкото обоняние е много чувствително към мириса на азотните съединения и за това котката не яде гниеща храна

Любопитен факт е, че за котката е истинско удоволствие търкалянето в растението Nepeta Cataria (коча билка), тъй като то съдържа етерични масла, близки до тези, които изпуска котката при разгонване

Котките имат и допълнителен орган на обоняние, разположен в устата, който подобрява способността им да разпознават миризми.

Малки косъмчета наречени вибрисае. Техните гнезда са разположени дълбоко в кожния слой и са оплетени с кръвоносни съдове в нервни окончания. Най -дългите косми от този вид са мустаците, разположени на горната уста. Те помагат при лова през нощта, не се сменят както козината, но могат да окапват или да се чупят без да поникват нови. Такива косъмчета са разположени на брадичката и на предните крайници, които помагат на котката да се ориентира. Такива са също и веждите.

Когато липсва достатъчно светлина, за да виждат, те използват мустаците си за навигация и възприемане на средата в която се намират. Мустаците им помагат да доловят много леки струи въздух и разместване на въздушните пластове, което им позволява възприемат близките препятствия без всъщност да ги виждат

Котката има отлично развито осезание. Функцията на котешките мустаци и до сега не е напълно изяснена. Очевидно е ,че те и ат нещо общо с осезанието и след отрязване може да извадим котката от равновесие за известно време.

В тъмнината котешките мустаци реагират като неимоверно чувствителни и бързодействащи пипала. Близо до корените на космите се намират нервни окончания, които възприемат техните трептения. По този начин животното идентифицира предмети, които не е в състояние да види.

Някой учени предполагат, че при скок котките извиват мустаците си надолу, като това изглежда се прави, за да се предотврати сблъсък с препятствията.
Много чувствителни осезателни органи са и възглавничките на лапичките. Те помагат при запознаването с нови предмети.

* Украсата на носа на всяка котка е уникална, така както отпечатъка на палеца при човека, няма два еднакви отпечатъка.
* Котките се изпотяват само при възглавничките на лапите.
* Котките могат да издават 100 различни звука, за разлика от кучетата (само 10).
* Котките ненавиждат миризмата на лимон и портокал.
* Колкото повече говорим с котката си, толкова повече и тя ще говори с нас.
* Котките, жирафите и камилите са единствените с различна походка от останалите-при ходене те първо стъпват с левия, а после с десния крака-такава походка гарантира скорост,гъвкавост и тишина.
* Котките махат с опашка когато са пред дилема.
* Котките усещат миризмите 14 пъти повече от човека.
* Когато милваме котката си, понижаваме честотата на сърцебиенето си и кръвното налягане. Хората със сърдечно - съдови заболявания удължават живота си , в сравнение с тези, които нямат нито котка, нито куче
.
Изготвил: Виктория Славчева Димитрова
Ф.№ 558

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализатори на котките 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.