Бактериите като пречинители на болести


Категория на документа: Биология


 Бактериите много отдавна живеят на нашата планета - на 3,5 милиарда години. Когато те са се появили на Земята не е имало нито хора, нито животни, нито растения, тъй като температурата и съставът на атмосферата не са били подходящи за тяхното развитие. Бактерията дълго време търсяха среда на обитаване. Те са изобретили всичките сега съществуващите начини за поддържане на живота: многократно ускоряване на биохимичните реакции (ензимен катализ), фотосинтеза, дишане, свързване на азот и много други. И постепенно са настанили цялата планета. Ги намират навсякъде: в почвата, скалите, океаните, в вулканите и в антарктическия лед. "Всички ние сме заобиколени от тях и изграждани от тях", казва Лин Маргулис, един от авторите на теорията Гея-Земя. Така че има основания да се говори за планетарната мрежа на бактериите. В тази паяжина, в тази едина и жива мрежа бактериите могат да обменят помежду си гени. Постижения и постиженията на един вид стават достояние на всички, благодарение на "скокове" гени (транспозонами). Сред тези гени-пътници има и ген за устойчивост към антибиотици.

Бактериите са научили много, а сега ни помагат. Веднага след раждането на човека, организмът му започват да заселват бактерии - през носа, устата, родовия канал. Бактериите в нас живее много, техният брой е сравним с броя на клетките в тялото ни. В единия стомашно-чревния тракт се наброява 400 вида бактерии. Всеки вид се урежда в своята екологична ниша, където има подходяща за него среда и необходимата храна. Тялото на човека (собственика) помага на бактериите, клетките, покриващи вътрешната кухина (епител), отделят веществата, които привличат някои бактерии - привличащи, и вещества, които отблъскват други - репеленти.

Между бактериите и господара са установени отношения на сътрудничество, симбиоза. Благодарение на това се обединяват техните възможности. Например, бактериите сорбират на повърхността фрагменти - клетки на организма на човека. Ползите от тази взаимна работа: бактериите стават "свои" и не са изложени на атака на имунната система от страната на организма на домакина, но, когато в тялото на човека проникват вируси, пътя им преграждают замаскирани бактерии - те събират вируси на повърхността си, защитавайки по този начин собствените клетки на стопанина.

Още един пример за ползотворно сътрудничество. Бактериите, живеещи в дебелото черво, се хранят с това, което не може да осмисли човешкото тяло (непреварените остатъци от храна), и при това произвеждат огромно количество топлина. Топлината се предава първо на другите органи: черния дроб, панкреаса и далака - и нататък се разнася с кръвта по целия организъм. Затова при глад човека мръзне и иска да се облече по-топло.

Там, в дебелите черва, благодарение на живот на много други бактерии, се образуват много необходими за човека вещества: аминокиселини, витамини В12, В3, витамин К, перлена, млечна киселина и др. Тези вещества служат за регулиране на различни процеси, протичащи в организма.

Ако бактериите са толкова добри, тогава откъде идват инфекциозни болести (например, холера, дифтерия, коремен тиф и др.), когато връзката между патогени и болестта ясно проследени? На пръв поглед изглежда, че за развитието на болестта е достатъчно само проникване на причинителя вътре. Но тогава как да се обясни случай, за който през януари, съобщава в пресата и по радиото: - в една от страните от югоизточна Азия трима братя са болни от птичи грип (както е вирусно заболяване), на първия болен тежко и умира, друг трудно да се излекува, а третият е външно здрав, въпреки че патоген присъства в тялото му?

Този пример показва, че за появата на болестта се нуждаят не само от нейния причинител, но и благоприятни за него условия (предразположение). Всеки има своите слаби места - някой гърлото, някой стомашно-чревния тракт, някой костната тъкан и т.н. Това означава, че има състояние на предболест. В огнището на предболестта е нарушен баланса между процесите на гниене и възстановяването на тъканите: раздялата започва да доминира.

Със своите сили организма не може да се справи с него, и на помощ му идват бактериите. За тях разпадния продукти е храна. И колкото повече се хранят, толкова по-интензивно се размножават. Задачата на тялото е да се запази този процес под контрол и да се локализира огнището на заболяване. Със своите ензими бактериите разрушават тъкани до "строителните елементи", необходими за изграждане на нови клетки. При висока температура процесът е по-ефективен, ето защо температурата до 38°С, не се препоръчва да се намалява с лекарствата, ако за това няма никакви специални показания. По същата причина болеюдуващия не изпитва чувството на глад - той има всичко, за възстановяване на всички структури.

Така че бактериите в огнището на заболяването са необходими. Сравни болестта с ремонта. В нашата къща също се появява място "предразположено за ремонт", тоест ситуация, когато по-нататък вече не може да се отложе. Самият ремонт: прах, шум, мръсна вода - прилича на заболяване (температура, кашлица, хрема, главоболие). Бактериите са подобни на работниците, които правят в къщата ред. А сега си представете, че ние не можем да понасям хаоса и отстранихме "работниците" - изчистваме бактериите от огнището на болестта с помощтта на антибиотици. Прах и шум е по-малко. Но и да живеете в такъв дом не можем. В огнището на болестта вече не работят ензимите на бактерии, намалява температурата, състоянието се е подобрило... Че недоправен ремонт, че недолекувано тяло - хаос остава и там, и тук. В този случай по-правилно да се говори за възстановяване, а за отсрочка. Пълно възстановяване не е дошло, не е изненадващо, че болестта се възобновява: в огнището на болестта непременно ще дойдат нови бактерии, интензивността на почистване ще скочи и отново ще се повиши температурата. Ето откъде идва "три дни са минали, а аз отново се разболях".
Когато броят на бактериите в тялото ни се увеличава, ние се разболяваме. А ако то намалява? Това добре ли е или зле? Често ни се струва, че ако ние максимално очистимся от бактерии, след това ще станем по-здрави. Но не! Равновесието е по-важно от крайности. Ето един пример, потвърждаващ това. Устната кухина е населена с определена микрофлора. Той за пръв път се срещат с бактерии-чужденци и вируси и не пропуска ги в по-вътрешната среда. Може да се вземе за анализ слюнката и да се определи количеството съдържащи се в нея продукти от жизнената дейност на бактериите. Ако достатъчно от тях, човек е здрав. Ако е малка, то се появява склонност към хронични болести. Лекарств произведени от бактерии,дават добро лечение на болестите на устната кухина. Това е, когато ние компенсирваме липсващите бактерии, болестта си отива. Употребата на антибиотици в тези случаи не дава ефект.

Друг пример. Все повече специалисти казват, че ако не дисбактериоза, тогава няма да има и условия за развитие на инфекциозни заболявания. И опасно е не толкова промяната на общия брой бактерии, колко нарушение на нормални съотношения между тях и тялото на човека. Ако защитата е добре развита, през стената на дебелото черво не е проникнало, нито чужди бактерии, нито вируси, нито вредни вещества. Те сорбират от бактериите, обвиват се със слуз, транзитно преминават всички отдели на червата и оставят нашия организъм. Ако ние се лекуват с антибиотици, бактериите активно мутират и стават непроницаеми за него и дори са в състояние да ги използват като храна, а освен това отделят за защита на вещества, които за човека са токсични. В крайна сметка печеливши взаимни отношения се заменят със взаимна агресия и "война",като всяка от страната има внушителен арсенал. Защо и как това се случва, до голяма степен все още е загадка, да разберат която се опитва ендоекологията - наука за екологията на човешкото тяло

Думата "бактерии" почти от всички хора се възприема по-предпазливо. Веднага започват да се представят ужасни болести, мръсотия. Спомням си за необходимостта от често миене на ръцете...

Но дали всички бактерии са вредни, както сме свикнали да мислим? И като цяло, много ли знаем за този огромен микрокосмос - света на бактерии?

Изчисленията на учените показват, че при сегашната скорост на описанието на нови видове, всички растения и животни на нашата планета ще бъдат описани в рамките на следващите 50 години. А за описание на всички организми се нуждаят от 10 000 години!

Колко научни открития дебне в оставащите неизучени в момента 99,9% от наличните микроорганизми?!

В един грам горски почви броя на видове бактерии значително надхвърля 10 000. Биомасата на повърхностния слой на почвата може да достигне няколко тона на декар! Оказва се, че на квадратен метър от почвата и на около 2 метра дълбочина живеят пет килограма микроорганизми!

И това - в нормална почва, какво да говорим за плодородна черна почва и компост!

Въпреки факта, че съвременната наука, може да се каже, само започва проучване на разнообразието на микроорганизми, проверената част от тях вече носи полза на хората. Получени в резултат на прост развъждане на полезни бактерии са в състояние значително да облекчи живота на човек.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Бактериите като пречинители на болести 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.