Действие на електричния ток върху човешкото тяло


Категория на документа: БиологияПоследователността от потенциал на покой (деполяри-зация) и потенциал на действие (реполяризация на мембраната) се "движи" по дължината на неврона и се означава като нервен импулс.

Разпространението на електричния импулс по аксона става много по-бавно, отколкото разпространението на електричния ток в проводниците. Скоростта на разпрост-ранение на потенциала на действие зависи от диаметъра на съответното нервно влакно. Влакна с диаметър 1m провеждат импулсите със скорост 1 m/s. С повишаване на температурата скоростта на разпространение на нервното възбуждане също нараства.

Нашият живот е немислим без използване на електрическия ток. Познаването на основните действия на електрическия ток върху човешкото тяло ни помага правилно да го използваме в ежедневието ни и да знаем как да се предпазваме от неговите негативни последствия.

Откриването на нови лечебни методи дава възможност електротерапията и електродиагностиката да навлязат широко в диагностичната и лечебната дейност. Днес трудно можем да си представим лечебно заведение, в което електричеството да не се използва в най - разнообразни форми.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. доц. Д. Кочанков, д-р В. Нинов, д-р Ст. Сраваев, Физиотерапия за рехабилитатори, изд. Медицина и физкултура, София (1971) с. 8-10

2. д-р Акс. Минков, Л. Митов, В. Янкулова, Вътрешни болести, изд. Медицина и физкултура, с. 500-501

3. Хоралд Фулър, Ричард Фулър, Робърт Фулър, Физиката в живота на човека, изд. Наука и изкуство, София (1988) с. 608-612

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Действие на електричния ток върху човешкото тяло 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.