Ейкозаноиди


Категория на документа: БиологияЕйкозаноидите са свързани с всеки от тези признаци.

Затопляне --> PGE2 също е мощно антипиретично средство. Аспирин и НСПВС - лекарствата, които блокират пътищата СОХ и спират простаноидния синтез ограничават треската или затоплянето на локализирано възпаление.

Болка --> цитокините увеличават COX - 2 активността. Това повишава нивата на PGE2 и сенсибилизиращите болкови неврони .

Подуване --> LTB4 прави кръвоносните съдове по-пропускливи . Изтича плазма в съединителната тъкан и тя набъбва . Процесът също е свързан и със загубиа на про-възпалителни цитокини.

Зачервяване -->An ужилването от насекоми ще задейства класически възпалителния отговор . Кратко действащи вазоконстриктори -TXA2 - бързо да бъдат освободени след нараняването. Мястото може изведнъж да избледнее. Тогава TXA2 посредничи за освобождаването на вазодилататорите PGE2 и LTB4.

Действие на простаноиди

Простаноидите медиират локални симптоми на възпаление: вазоконстрикция или вазодилатация, коагулациония, болка и треска. Инхибирането на циклооксигеназа , по-специално на индуцируемата СОХ - 2 изоформата, е отличителен белег на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства) , като аспирин. СОХ - 2 е отговорен за болката и възпалението , докато СОХ - 1 е отговорен за действията на съсирване на тромбоцитите.
Простаноидите активират PPARy членовете на стероид / щитовидното семейството на ядрените хормонни рецептори, директно повлияване на генната транскрипция.
Действие на левкотриени
Левкотриените играят важна роля при възпалението . Има невроендокринна роля за LTC4 в лутеинизиращата хормонна секреция.
LTB4 причинява адхезия и хемотаксис на левкоцити и стимулира агрегация, освобождаването ензим и генерирането на супероксид на неутрофилите.
Блокирането на левкотриенови рецептори може да играе роля в управлението на
възпалителни заболявания, такива като астма ( от монтелукаст и зафирлукаст на лекарства ) , псориазис и ревматоиден артрит.
Бавната реакция на веществото на анафилаксия включва цистеинилови левкотриени. Те имат ясна роля в патофизиологични състояния, такива като астма , алергичен ринит и други назални алергии , замесени са и в ватеросклерозата и възпалителните стомашно-чревни заболявания. Те са мощни бронхоконстриктори , увеличават съдовата пропускливост в посткапилярните венули и стимулира мукозната секреция. Те се освобождават от белодробната тъкан на астматични пациенти , изложени на специфични алергени и играят патофизиологична роля в непосредствените свръхчувствителни реакции. Заедно с PGD , те функционират в трафика на ефекторни клетки , антигенното представяне , активирането на имунни клетки, отлагане в матрикса , и фиброза.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Ейкозаноиди 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.