Кинезитерапия при заболявания на опорно-двигателния апарат


Категория на документа: Биология
Софийски Университет "Св. Климент Охридски"
Начална и предучилищна педагогика
Специалност Кинезитерапия на лица с невросоматични заболявания

Дипломна работа
на Тема
Кинезитерапия при заболявания на опорно- двигателния апарат
(болки в гърба)

Дипломант: Радостин Атанасов Ф.Н. М42345
Научен ръководител:.......................
( доц.И.Петров )

Съдържание

1. Статистика и постановка на проблема за болката в световен мащаб - 3 стр.
2. Болести на опорно-двигателната система и гръбначния стълб - 4 - 8 стр.
3. Анатомо- физиологична характеристика - 8 - 10 стр.
4. Функционални промени на оппорно-двигателния апарат при стареене - 10 - 11 стр.
5. Влияние на физическите упражнения върху опорно-двигателния апарат - 11 - 15 стр.
6. Физиологично влияние на спорта върху организма - 15 - 20 стр.
7. Защо се появяват болките в гърба - 20 - 21 стр.
8. Кой специалист за какво да търсите и какво ще ви препоръчат - 21 - 25 стр.
9. Как да облекчим болките в гърба - 27 - 30 стр.
10. Как да предотвратим болките в гърба - 30 - 34 стр.
11. Кой пози в ежедневието причиняват болките и как да живеем правилно - 34 - 40 стр.
12. Отговора е заключението - 41 стр.

Статистика и постановка на проблема за болката в световен мащаб

Последните статистики показват, че над 75% от хората по света се оплакват от болки в гърба. А знаете ли, че 80% от всички болки в гърба са концентрирани в кръста. Това не би трябвало да ни учудва, имайки предвид факта, че повечето хора работят зад бюра и прекарват по-голямата си част от времето на стола. Половината от тези 75% прекарват времето си пред компютъра в офиса и тяхното единствено движение е от колата в офиса и от офиса в колата

Честотата на болката в долната част на гръбначния стълб е толкова висока, че само в САЩ над 7 милиона души са без работа именно поради тази причина, а несъмнено е много по-висок броя на онези, които продължават да работят, измъчвани от този проблем. Изследване, направено във Великобритания показва, че 1,1 милиона души на възраст 50 и повече години се консултират със личния си лекар поне веднъж годишно относно болки в кръста. 13,2 милиона работни дни са изгубени именно поради такива оплаквания. Изследвания в други държави не са по оптимистични. Те показват, че болката в кръста представлява 63% от причините за отсъствие от работа и заедно с главоболието е най-често проявяваната болка. От проучванията става ясно, че средната възраст при която тази болка се проявява за първи път е 35 години, но прогресивно намалява. Около 35% от всички прегледани след време развиват ишиас, а 90% имат периодични оплаквания.
За да се предпазим от болките в кръста и гърба е необходима профилактика и превенция, подържане на добра обща физическа форма чрез упражнения за мускулите на гърба и изграждане на правилен двигателен режим. Всичко това следва да се прилага след комплексна консултация с лекари и под професионалното ръководство на кинезитерапевти и рехабилитатори

Увод

БОЛЕСТИ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Движението е жизнена необходимост, обусловена от биологичната същност на човека. Не може да се говори за здравословен начин на живот, ако у човека не се утвърждава навик на системна активна двигателна дейност.

Един от най-действените фактори за нормално физическо развитие на учениците са часовете по физическо възпитание. Училищното физическо възпитание е активно средство за профилактика на редица болести и телесни недостатъци при подрастващите. Много важна задача по време на часовете по физическа подготовка е създаването на полезни двигателни навици като: ходене, бягане, скачане, хвърляне и др. Заниманията в тези часове подпомагат развитието на ценни морално-волеви качества - смелост, настойчивост, дисциплинираност и колективност. Друга полезна форма за упражняване на двигателната дейност са екскурзиите, походите, експедициите, които може да се организират както в учебно, така и в извънучебно време. Когато няма възможност да се организира излет, учениците е добре да прекарват част от свободните си дни в парка, на плажа, на спортната площадка. Съвременния начин на живот намалява рязко двигателната активност на човека. Днес с право се твърди, че човек страда от мускулен глад. Недостатъчната мускулна активност създава особенни условия за жизнена дейност на човека, които се наричат хиподинамия. Хиподинамията оказва отрицателно въздействие на двигателния апарат. Намалява здравината на костите и подвижността на ставите. Мускулите намаляват своята маса и сила. Хиподинамията се отразява особенно за органите на сърдечно съдовата система. Намалява работоспособността на сърдечния мускул. Склеротичните промени в кръвоносните съдове настъпват много по-рано, повишава се кръвното налягане. Появяват се изменения и в психо-емоционалната сфера. Влошават се самочувствието и настроението, появява се раздразнителност, а след това вялост и нежелание за умствена работа. Наблюдават се и несъответни реакции на поведение - немотивиран страх, напрегнатост, тревога и др.

Застоялият живот, придружен обикновенно с прехранване, води до разстройване на обмяната на веществата и натрупване на мазнини в тялото - затлъстяване. Намалената двигателна дейност понижава издръжливостта на подрастващия организъм и причинява бърза умора при работа.

Заболявания на опорно-двигателната система. Гръбначният стълб, основната опора на тялото, показва много често отклонения от нормалната си структура и дейност. Най-честите отклонения са изкривяванията на гръбначния стълб (кифоза и сколиоза). Причини за получаването им са несъответстващите на ръста на децата чинове, носенето на тежък товар с една ръка, неправилното седене при четене и писане. Слабата гръбначна мускулатура при децата също допринася за гръбначни изкривявания. Около 10% от учениците имат такива отклонения. На тях трябва да се гледа сериозно, защото понякога причиняват затруднения при дишане, лесна уморяемост и намалена работоспособност. Особенно полезна за такива деца е лечебната физкултура.

Междупрешленовите дискове с възрастта губят еластичността си и ограничават движенията в гръбначния стълб. Понякога при внезапно усилие междупрешленния диск може да се размести (дискова херня или секване), при което нервните влакна се прищипват. Настъпва силна болка и неподвижност в увредения участък. Благотворно действат топлината и физиотерапевтичните процедури. Понякога се налага и оперативна намеса.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кинезитерапия при заболявания на опорно-двигателния апарат 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.