Кинезитерапия при заболявания на опорно-двигателния апарат


Категория на документа: Биология


Влияние на физическата активност върху гръбначния стълб

Гръбначния стълб е една от най-сложните и също така най-натоварените структури на нашият скелет. Това е така, защото неговата функция е свързана с поемането на тежестта на голяма част от тялото. За да стои изправен гръбначния стълб основна роля играят здравите мускули, които го стабилизират. Двигателната активност и тренировките спомагат за засилване на гръбните мускули, като така се подобряват стойката и стабилността на гърба. Това е много важна част от превенцията на проблемите с гърба и кръста, като същевременно спомага за правиланата стойка. Липсата на движение и работата на бюро са едни от най-честите причини за заболявания на гръбначния стълб и междупрешленните дискове. Чрез физическата активност се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, забавят се артрозните изменения в междупрешленните стави и се засилва мускулатурата. Това спомага за предотвратяването на множество заболявания като радикулити, дископатии, гръбначни изкривявания, артрози и др.

Физиологично влияние на спорта върху организма (Сърдечно съдова система,НС и др.)

Няма човек, който да не знае за положителното въздействие на физическите упражнения върху човешкия организъм. Физическата активност и спорта са силно препоръчителни за хора във всякаква възраст, тъй като подобряват работата на редица системи и органи, повишават жизнения тонус на организма и неговите съпротивителни сили. Пряк резултат от физическата активност се явява увеличеният капацитет на нашето тяло за осъществяване на физическа и ментална работа. Запитвалили сте се обаче какво точно се случва с организма ни под въздействие на физически натоварвания?

Истината е, че настъпват много промени. Системните тренировъчни занимания предизвикват адапционни промени във физиологичните функции, които промени предизвикват други такива в функционирането на всички останали органи и системи, включително и в работата на опорно-двигателния апарат. Промените най-общо могат да бъдат разделени да два вида:

- временни - възникват по време на физически натоварвания;
- трайни - получават се като резултат от системни и дълготрайни спортни занимания.

Спортът и физическата активност оказват най-голямо физиологично въздействие върху работата на дихателната система, кръвообращението, кръвта и мускулната тъкан.

Физическите упражнения и мускулната тъкан

Въздействието върху мускулната тъкан зависи главно от вида на физическата активност. Всяко едно физическо натоварване предизвиква трайни промени в морфологичните, биохимичните и физиологичните функции на мускулната тъкан. Преките резултати от физическото въздействие върху мускулатурата са увеличеният обем на мускулните влакна и на мускулната маса като цяло. Това явление е известно като мускулна хипертрофия, която се дължи на отделянето на съкратителни белтъци - актин и миозин. Тези два белтъка са главните виновници за увеличаването на мускулната маса. Мускулният растеж е особено силно изразен при спортове със силов характер и значително по-слабо наблюдаван при активности, свързани с издръжливост. Възприето е мнението, че веднъж достигнали оптималния си размер мускулните влакна не увеличават повече размера си, а се разделят по дължина и така се увеличава броят им (т.нар. мускулна хиперплазия).

Спецификата и особеностите на физическите упражнения определят измененията, които ще настъпят в мускулните влакна. Силовите упражнения, както и тези за издръжливост увеличават относителния дял на червените (т.нар. аеробни) мускулни влакна. Окислителните процеси в този тип мускулни влакна протичат с висока активност, поради съдържанието на повече митохондрии, което дава възможност за продължителна работа на тази мускулна тъкан. Обратно, количеството на белите мускулни влакна (работещи в анаеробен режим, тоест при отсъствие на кислород) се увеличава от спортове за бързина като спринт и плуване на къси дистанции. Системните спортни занимания не само променят съотношението между типовете мускулни влакна, но и предизвикват промени в нервно-мускулния апарат, като се подобрява предаването на нервните импулси.

Благодарение на структурните и функционалните промени в мускулната тъкан вследствие на физическите упражнения, се увеличават силата и работоспособността на опорно-двигателния апарат и на целия организъм. Не на последно място се увеличават енергийните нужди на тялото и неговата способност да "изгаря" приетите хранителни вещества, тъй като се активизират окислителните и обменнните процеси в целия организъм. Както неведнъж съм споменавал, спортът стимулира и улеснява усвояването на глюкоза от кръвните клетки, като по този начин спомага за регулиране нивата на кръвната захар.

Физическите упражнения и влиянието им върху кръвта

Под влияние на физическо натоварване в кръвната плазма настъпват промени, благодарение на които се запазват непроменени физико-химичните свойства на вътрешната среда на тялото. Известно ви е, че по време на физически упражнения се увеличава количеството на циркулираща кръв за сметка освобождаването на складираната в далака кръв. Тази кръв е много богата на еритроцити, поради което се повишава тяхната концентрация в циркулиращата кръв, а следователно се увеличава и количеството на пренасяния кислород до работещите мускули. Това автоматично гарантира качествено протичане на окислителните процеси в мускулните влакна и ефективно енергийно генериране.

Малко познат факт е, че при физически натоварвания се увеличава концентрацията и на белите кръвни клетки - левкоцитите. Освен, че кръвните депа в организма даряват левкоцити на кръвобръщението, се образуват и нови такива. Знаете, че при активни физически занимания обилното потоотделяне е неизбежна част. Това води до намаление на водното съдържание на кръвта и увеличаване на нейния вискозитет. Увеличава се и съдържанието на млечна киселина в кръвта, което резултира в промяна на алкално-киселинното й равновесие и цялостно подкисляване на организма (метаболитна ацидоза). Друг кръвен показател, който изменя нивата си по време на спортни занимания е концентрацията на кръвната захар. Ето защо физическата активност е изключително важна за контрол на глюкозните нива в организма и може да служи като средство за профилактика на захарния диабет. Редовните физически занимания ускоряват процеса на кръвосъсирване и същевременно пречат на образуването на тромби в кръвоносните съдове, което намаля значително риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Спорт и кръвообращение

Безспорно едно от най-благоприятните влияния на спортната активност е свързано със структурата и дейността на сърдечно-съдовата система. Какво се случва със сърцето ни по време на физическа активност?
1) увеличава се честотата на сърдечните съкращения;
2) повишава се силата на сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв при всеки удар (увеличен систолен обем на сърцето);
3) увеличава се минутния обем на сърцето - изтласква се по-голямо количество кръв за 1 минута;
4) подобрява се кръвообращението в работещите мускули - целта е да се осигурят техните енергийни и хранителни нужди мускулите. Обмяната на веществата в тях може да се засили до 100 пъти;
5) промени в кръвното налягане - кръвното налягане варира в началото на физическите занимания, след което се стабилизра.

Вследствие на спортни занимания може да се увеличи размера на сърцето, тъй като то трябва да компенсира изискванията на организма при физическа активност и спорт. Това става основно за сметка увеличаване обема на мускулните влакна, както и за образуване на нови капилярни съдове.

Физическите упражнения и дишането

Всеки работещ мускул изисква достатъчно количество кислород, за да функционира нормално. Кислород се набавя с процесите на дишане. В началото на всяко едно физическо занимание се увеличава честотата и дълбочината на дишане, в резултат на което се повишават белодробната вентилация и парциалното налягане на кислорода в белодробните алвеоли. Или казано по друг начин - в кръвта навлиза повече кислород. Увеличената максимална кислородна консумация (количеството кислород, което може да бъде консумирано за 1 минута) е първата и основна промяна, която настъпва в дихателната системата при системни физически и спортни занимания. Ако искате да подобрите дейсността на дихателната и на сърдечно-съдовата системи трябва да работите за увеличаване на максималната кислородна консумация или с други думи да практикувате упражнения за издръжливост, ангажиращи аеробната система за освобождаване на енергия.

Какво можем да кажем в заключение? Спортувайте! Спортът и физическата активност водят до увеличаване на мускулната маса, активизират окислителните процеси в мускулната тъкан, подпомагат изгарянето на приетите хранителни вещества и подобряват гликемичния контрол. Положителният ефект върху показателите на кръвта и нейните реологичните свойства, както и върху дейността на сърдечно-съдовата и на дихателната системи, значително намалява опасността от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Освен всички тези физиологични промени, които настъпват в организма вследствие на спорта, не забравяйте че се повишава самочувствието и жизнения тонус, което гарантира дълголетие и по-качествен начин на живот като цяло.

Защо се появяват болките в гърба ?

Болката в гърба в масовия случай се дължи на обездвижване. Ето защо препоръката на специалисти срещу болката е да се повиши двигателната активност. Не е задължително да се тренира определен спорт или във фитнес зала, ако тези дейности са неприятни. Достатъчно е ежедневно да се практикува гимнастика, която включва и всички групи мускули на гърба. По принцип укрепналите мускули на гърба, които придържат гръдния кош и поемат част от натоварването на опорния апарат, спомагат разминаването на болката в тази част на тялата тогава, когато тя не се дължи на остро състояние.

Болката в гърба се появява и при натрупване на допълнителни колиграми към теглото. Когато мускулите са слаби, а връзките между елементите в опорно-двигателния апарат "разхлабени", дори и няколко килограма над обичайното могат да създадат усещане за дискомфорт.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кинезитерапия при заболявания на опорно-двигателния апарат 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.