Магнус Хиршфелд


Категория на документа: Биология


СУ "Св. Климент Охридски"
Факултет по славянски филологии
Славянска филология - полонист

Магнус Хиршфелд

Име:............................................

Фак. №........................................
Биография

Магнус Хиршфелд (1868-1935) е немски физик, сексолог и активист на транссексуалното движение.

Хиршфелд е роден в Колобжег (дн. Полша) в еврейско семейство. През 1887-1888г. учи философия във Вроцлав, след това през 1888-1892г. учи медицина в Страсбург, Мюнхен, Хайделберг и Берлин. След като завършва прекарва 8 месеца в САЩ, където посещава Световното колумбийско изложение в Чикаго и пише за немски списания. След това работи като общопрактикуващ лекар в Магдебург, а през 1896г. премества практиката си в Берлин.

Кариерата на Магнус Хиршфелд успешно балансира между медицината и писането. През 1896г. издава под псевдонима Т. Рамин книгата "Сафо и Сократ, или как да обясним любовта на мъжете и жените към представители на собствения им пол". През 1897г. М. Хиршфелд основава Научно-хуманитарна комисия. Тя извършва научни изследвания за защита правата на хомосексуалистите и има за цел да отмени параграф 175, частта от германския наказателен кодекс, която криминализира хомосексуалността от 1871г. Мотото на комисията е "Правосъдие чрез наука", което отразява вярата на Хиршфелд, че с по-добро научно разбиране за хомосексуалността ще се премахне враждебността върху хомосексуалистите. Научно-хуманитарната комисия успява да събере над 5000 подписа от видни германци за петицията да се отмени параграф 175. Подписите включват А. Айнщайн, Х. Хесе, Т. Ман, М. Бубер, Е. Бернщайн и др.

Законопроектът бележи напредък през 20-те години на XXв. преди идването на нацистката партия на власт да заличи всички надежди за реформа.

През 1904г. М. Хиршфелд се включва в Съюз за защита на майките (феминистка организация). Той подкрепя легализирането на аборта и се обявява срещу кампании, които забраняват на жените учители и държавни служители да се омъжват и да имат деца.

През 1919г. Хиршфелд основава Институт по сексуална наука в Берлин, който се занимава с консултации, изследвания и политическа дейност. През същата година Магнус продуцира филма "Различен от другите", който вероятно е първият гей филм.

През 1921г. Хиршфелд организира Първи конгрес за сексуална реформация, който води до образуването на Световен съюз за сексуална реформация, обхващащ около 130 000 члена от целия свят.

На 6 май 1933г. докато Хиршфелд е в чужбина тълпа от студенти и есесовци атакуват Института по сексуална наука, унищожават голяма част от архива му и публично изгарят книгата му "Еврейска сексология".

Магнус Хиршфелд се установява в Ница, Франция, където умира от сърдечен удар на 14 май 1935г. - на 67-я си рожден ден.

Случаят "Лили Елбе"

Лили Елбе (Ейнар Вегенер), родена в Дания през 1886г. е един от най-известните транссексуални пациенти на Магнус Хиршфелд. Вероятно Елбе е била първият човек, на когото е извършена операция за смяна на пола. Тя често служи като модел на съпругата си Герда, която превръща стройната й фигура в картини на елегантни жени.

Първата операция на Елбе се провежда в Берлин през 1930г. и се състои от премахване на тестисите. Във втората операция й присаждат яйчници, които са премахнати в четвъртата поради хормонално усложнение.

Лили (Ейнар) мечтаела да стане майка.Тя дори успяла да си извади нов паспорт с новото си име. Мечтата й за майчинство води до нейната смърт през 1931г., когато прави петата си и последна операция. Причината за смъртта е отхвърлянето на трансплантираната матка. Лили Елбе е погребана в Дрезден, Германия.

The Homosexuality of Men and Women' ("Хомосексуалността при мъжете и жените")

Произведението е разделено на две части. Първата част дава детайлно описание на сексуланата ориентация, включващо фазите на детство и юношество. На базата на интервютата си с повече от 10 000 хомосексуални мъже и жени Хиршфелд описва характеристиките на гейовете и лесбийките. Например, той наблюдава двама хомосексуалисти в криминален съд, събрали се отново след седмици, прекарани в затвора поотделно, които изпитват взаимен оргазъм само чрез докосване. Никой в съдебната зала не забелязва, освен Хиршфелд, който по-късно ги пита дали това наистина се е случило. Те не отричат.

Следващите няколко глави Хиршфелд посвещава на различията между приятелство и хомосексуална любов, истинска и "фалшива" хомосексуалност, както и хомо- и бисексуалността.

В главата "Класификация на хомосексуалистите според тяхната насока и избор на партньор и форми на сексуална активност" Хиршфелд прави сериозната грешка да сложи заедно сексуалните практики на мъжете и жените хомосексуалисти. Той обсъжда главно мъжете и ни дава добра представа за гейовете по негово време.

Втората част разглежда хомосексуалността от гледна точка на социологията, историята, антропологията, зоологията и правото.

Главата "Легалното и социално преследване, гонение и съдене на хомосексуалните мъже и жени" вероятно е написана от или под редакцията на Ойген Вилхелм. След като изследва Евангелието и Библията, Хиршфелд обявява: "Що се отнася до хомосексуалността, без съмнение историческите основи на сегашните закони и интерпретации са вкоренени в юдеохристиянството".

"Хомосексуалността при мъжете и жените" е един от най-значителните трудове на М. Хиршфелд, изследващ физиологичния и емоционален живот на човека. Наред с това Хиршфелд достига до извода, че хомосексуалността не е "болестно" и "лечимо" състояние.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Магнус Хиршфелд 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.