Магнус Хиршфелд


Категория на документа: Биология


'Transvestites: The Erotic Drive to Cross-Dress' ("Травестити: Еротичният импулс да се предрешиш")

През 1910г. М. Хиршфелд създава термина травестизъм (от лат. trans и vestere), а през 1923г. и транссексуализъм.

Травеститите са мъже и жени, които често и доброволно носят дрехите на противоположния пол. Д-р Хиршфелд създава тази книга, за да представи съществени познания за често неправилно разбираните въпроси и да отхвърли някои предразсъдъци.

Първата част представя травеститите с подходящи, често забавни примери от историята, определя симптоми и обяснява техния първичен, еротичен характер.

Втората част изследва силния импулс към предрешаване и облеклото като форма на изразяване на личността.

Третата част се отнася до историческите, легалните, антропологическите и социалните аспекти на травестизма и включва глави върху травестизма и връзката му с Библията, правото и престъпността.

'Men and Women: the World Journey of a Sexologist' ("Мъжете и жените: околосветското пътешествие на един сексолог")

В тази книга М. Хиршфелд прави изследвания върху мъжкия, женския и третия пол.

Терминът трети пол описва индивиди, които са класифицирани като нито мъже, нито жени. Те изпълняват специфични функции в своята общност. Уменията им включват лечителство, билкарство, хипноза, магьосничество, пеене, танцуване и музициране. Такива групи се срещат в Южна Америка, Азия, Африка и Европа: Индия (хийра), Оман (ксанити), Тайланд, Индонезия, Полинезия, Филипините, Южна Етиопия, Балканите, Кения, Конго, Южно Мексико, Доминиканска република.

Хийра (Hijra)

Буквално "евнух" или "травестит", hijra се използва за група от около 5-6 милиона мъже в Индия (с център Бомбай), които изповядват култа шактибава и изпълняват ролята на трети пол, тъй като са смятани за различни както от мъжете, така и от жените. Най-важното отношение в хийра-общността е това между guru (господар, учител) и chela (ученик).

Присъединяването на нов член в хийра-общността става чрез завеждането му в Бомбай при един от седмината главни гуру, на когото се врича във вярност и подчинение, а в замяна получава женско име и дарове.

Връзката им е доживотна, като гуру е длъжен да помага и напътства чела, а ученикът се задължава да бъде лоялен и покорен. Хийра живеят в комуни от пет до петнайсет души като всяка група има местен гуру.

Хийра носят женски дрехи, имат женски имена, дълги коси, женствени маниери и феминизиран речник. Те биват зачитани като жени.

Ксанити (Xanith)

От арабски "импотентен", "женствен", "мек". Ксанитите са група травестити в Оман, които за разлика от хийра не са кастрирани, носят мъжки имена и съчетават качествата и на двата пола. Според ислямските закони ксанитите имат всички права на мъже, но в много социални дейности се причисляват към жените.

Те имат бяла кожа, дълга коса, големи очи и закръглени лица. Ксанитите не са травестити, тъй като законът в Оман им забранява да носят женски дрехи. Те носят дълга до глезените мъжка роба gallabeja, но я пристягат с колан в кръста като жените. Мъжете задължително носят бели дрехи, жените - дрехи с десени в ярки цветове, а ксанитите носят дрехи в ярки цветове, но без десен. Те сресват косите си на път отстрани, а жените - диагонално от центъра.

Библиография:

1. В. Азарова. Магнус Хиршфелд и изследването на алтернативни форми на сексуалност. -В: Значими имена в антропологията (съст. М. Елчинова, Ц. Лазова, ред. Ц. Лазова). София, Издателство на Нов български университет, 2005, 166-171.
2. http://www.wikipedia.org
3. http://www.paganpressbooks.com
4. http://www.ezinearticles.com
5. http://www.prometheusbooks.com

??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Магнус Хиршфелд 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.