Микрофлора на човешката кожа


Категория на документа: Биология


При точно съотношение на бактериите в тялото ни, броят на полезните далеч надвишава броя на вредните.
Някои бактерии, които докато сме здрави и имаме силна имунна система, просто живеят в нас като полезни, могат да се превърнат във вредители, веднага щом организмът ни отслабне.
2. Устна кухина.
Устната кухина създава оптимални условия за размножаване на много микроорганизми поради относително постоянната и температура, рН на средата, изобилие на хранителни вещества и др. Относително постоянните условия в устната кухина гарантират и известно постоянство във видовия състав и количеството на микроорганизмите. Те обаче не са еднакви за отделните участъци на устната лигавица и се променят с възрастта, здравословното състояние, след травматични увреждания, инфекциозни процеси и др. Микрооганизмите се размножават в лигавиците, венците и зъбните плаки, от където попадат в големи количества в слюнката.
При раждането практически устната кухина на детето е стерилна. Но към 8-мия час в нея могат да се открият значителен брой микроорганизми, който в следващите няколко дни се увеличават непрекъснато. След израстването на зъбите и оформянето на венците се появяват стрептококи, обитаващи зъбната повърхност (S. mutans и S. sanguis) и преобладаващата част от анаеробните бактерии. До края на първата година детето притежава флора, характерна за възрастните-S. salivarius, S. milleri, S. mitis, S. mutans, Veillonella и др. анеробни бактерии. Две важни бактерии обаче, Prevotella melaninogenica и уралните спирохети, се установяват след пубертета. Флората нараства по количество, като претърпява своеобразни промени с възрастта.
Епителните клетки на устната лигавица са покрити с белтъчно вещество фибронектин, което е специфичен рецептор за Грам-положителни бактерии. Това съединение се явява като модулатор на микроекологията на устната кухина, чрез селективно създаване на по-добри условия за развитието на Грам-положителни бактерии. Отделните видове микрооганизми се намират в динамично равновесие помежду си и с макроорганизма. Поради това микрофлората се приема за нормална и е един от типичните промери за коменсализъм.
Устната кухина е входна врата за причинители на много локални и системни заболявания. Патологичните процеси, които се развиват в устната кухина с участието на микрооганизми са: зъбният кариес, заболявания на пулпата, на околозъбните тъкани, на устната лигавица, фокалната инфекция и имунопатологични процеси. След измиване на зъбите, количеството на бактериите намалява, но само след няколко часа се възстановява отново. При беззъба уста количеството на бактериите се редуцира до 1/6 от обичайното.
Нормално плодът в утробата на майката е стерилен. Още по време на родовият акт обаче детето се инфектира с нормалната флора на гениталиите-с лактобактерии, коринебактерии, α- и β-стрептококи, микрококи. По видов състав преобладават анаеробни бактерии от родовете Bacteroides, Veillonella, Fusobacterium, Peptostreptococcus, Peptococcus. Изолират се и вибриони, спирохети, гъбички и др.
3. Уретра.
В първия 1см от началото на уретрата, лигавицата е колонизирана от бактерии, характерни за кожата и перинеума: дифтероиди алфа- и гама-стрептококи, коагулазо-отрицателни стафилококи, но също така и Micobacterium smegmatis, видове от Enterobacteriaceae, Bacteroides и Fusobacterium. В допълнение при жената се доказват факултативни и облигатни анаероби Lactobacillus. В индивиди с повече сексуални партньори се изолират и Mycoplasma и Ureaplasma. Горните отдели на уретрата са стерилни поради естествения ток на урината. Пикочният мехур и урината в норма също са стерилни.
Микрофлората на външните полови органи на мъжа и жената е представена от фузиформени бактерии, спирохети, стафилококи и др. Женската уретра е стерилна, понякога съдържа малък брой Грам-положителни коки.
4. Вагина.
Киселото рН на вагината играе изключително важна роля за състава на вагиналната флора. При покачване на рН до алкалнистойности се създават условия за промяна на нормалната флора, развитие на анеробни бактерии и възникване на инфекции. Това се наблюдава при честа смяна на сексуалните партньори, инструментални и хирургични манипулации, антибиотична терапия и др.
Под действие на естрогенните хормони във вагиналние епител се отлагагликоген. Той благоприятства размножаването на лактобацилите на Döderlein. Тези бактерии разграждат гликогена до млечна киселина и вагиналната среда се подкиселява, което е от водещо значение за естествената резистентност в тази област. Освен тези бактерии вагиналната флора е представена и от дифтероиди, микрококи, факултативни и анаеробни стрептококи, коагулазо-отрицателни стафилококи, анаероби и др. В отсъствие на лактобацили облигатните анаероби се увеличават, което е естествено преди пубертета и след менопаузата.
Флората на вагината варира по състав във връзка с хормоналния цикъл на жената. Често във вагината се откриват бактерии, които не принадлежат към естествената микрофлора. По време на бременността в 15-25% от жените, вагината се колонизара с бета-хемолитични стрептококи от група В, които са важни причинители на неонаталния сепсис и менингит.
Освен описаните по-горе бактерии, в урогениталния тракт се откриват и актиномицети.
5. Конюктива.
Микрофлората в тази област е относително по-слабо представена поради слъзната секреция, съдържаща голямо количество лизозим. Тук се намират дифтероиди и S. epidermidis, произлизащи вероятно от кожната флора на клепачния ръб.
6. Външно ухо.
То обичайно е колонизирано от коагулазо-отрицателни стафилококи, S. epidermidis и др. Може да бъде колонизирано от потенциално патогенни микроорганизми като S. pneumonia, Pseudomonas или Enterobacteriaceae.
7. Горни дихателни пътища.
Въпреки аспирацията на огромен брой микроби, долните отдели на распираторния тракт (трахеята и бронхите) и синусите обикновено са стерилни. Горните дихателни пътища обаче са богато колонизирани от микроорганизми. Преобладават Грам-положителните видове, тъй като епителните клетки на лигавицата съдържат фибронектин, който е рецептор за липотейхоевите киселини от клетъчната им стена. В носната кухина е доказано, че се съдържат S. epidermidis, S. aureus, Streptococcus spp. и др. Хората, в които е доказана S. aureus (над 15% от хората), се определят като носители, тъй като те разпространяват стафилококови инфекции. Опитите за изкореняването на носителството с антибиотици не показава съществени успехи. Фаринксът е колонизиран от зеленеещи и нехемолитични стрептококи, Neisseria spp., S. epidermidis, Moraxella spp. Тези видове играят съществена защитна роля . Щамовете, които колонизират назо- и орофаринкса, са предимно некапсулирани и невирулентни.
Ако нормалната флора на фаринкса се елиминира с антибиотици, горните дихателни пътища могат да се колонизират от потенциално патогенни представители. В продължително хоспитализирани, хронично болни, възрастни, количествово на фибронектина намалява и Грам-положителната флора може да се замени с Грам-отрицателна, което увеличава риска от развитие на пневмония.
8. Кожа.
Населеността на различните участьци от кожата с микроорганизми зависи преди всичко от степента на нейната влажност. Сухите участъци са относително бедни, докато по-влажните поддържат живота на поголяма микробна популация. Най-малко населените места от бактерии по кожата ни се намират в областта зад ушите. Там има едва 19 вида, за разлика разнообразната популация на предмишницата ни, където съжителстват над 40 вида. Предоминират и други коагулазо-отрицателни стафилококи, стрептококи и др. Повечето от микробите се намират в роговия слой на кожата и в горните отдели на космения фоликул. Кожата може да се колонизира транзиторно от алфа- и гама-стрептококи, а измиването редуцира с 90% броя на микробите, но след 8 часа те достигат изходното ниво. При лоша хигиена на кожата не се наблюдава увеличение количеството на микробите по нея. Постоянната микрофлора на кожата се характеризира с наличие на Propionibacterium acnes, S. epidermidis, Corynebacterium, Candida и др. Предполага се, че те са локализирани не само по повърхността, но и в по-дълбоките слоеве на кожата, най-вече в мастните жлези.
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни да ги атакуваме с разнообразни оръжия от днешното ежедневие-антибактериални сапуни, специални препарати за ръце, дезинфектиращи средства и какво ли още не.
Така, улисани в борбата с вредните бактерии, забравяме, че в опитите си да се отдалечим от болестотворни агенти, ние се отдалечаваме и от полезните организми, с които телата ни са в контакт. Защото бактериите не само са задължителна част от съществуването ни, но и много от тях са доказано полезни за здравето ни.
Три от основните навици, които ще ни помогнат да храним добрите бактерии са нерафинираните, здравословните храни, приемането на достатъчно пробиотоци и разумното прибягване до антибиотици.
Бактериите в чревната флора имат нужда от храна и все повече доказателства водят до извода, че става дума за пробиотици. Един от сигурните начини да наклоним баланса в храносмилателната си система в своя полза е да ядем повече храни, в които има живи бактерии. Можем да ги открием в киселото мляко, туршиите, маята.
Храните, които трябва да избягваме, защото "лошите" бактерии ги предпочитат, са преработените и висококалорични храни. Диета, в която има предимно мазнини и липсват фибри, вреди не само на фигурата ни, но и на чревната ни микрофлора.
И накрая, един от сигурните начини да се погрижим за добрите бактерии е да внимаваме да не ги убием в желанието си да се справим с други патогени. Добре е да прибягваме до антибиотици разумно и отговорно, като имаме предвид, че освен болестотворните организми, те унищожават и бактериите, нашите приятели.
9. Видово разнообразие.
Основно по човешката кожа се среща Batrachochytrium dendrobatidis, необразуваща хифи зооспорална гъбичка, която причинява chytridiomycosis, инфекциозно заболяване, смятано за причинител на спада в популациите на земноводните.
9.1. Гъбички.
Според изследване на зоната между пръстите на краката при 100 младежи бяха открити 14 различни родове гъбички. Те включват дрожди, като Candida albicans, Rhodotorula rubra, Torulopsis и Trichosporon cutaneum, дерматофити (кожни гъбички) като Microsporum gypseum и Trichophyton rubrum и Nondermatophyte fungi (опортюнистични гъбички, които могат да живеят в кожата), като Rhizopus stolonifer, Trichosporon cutaneum, Fusarium, Scopulariopsis brevicaulis, Curvularia, Alternaria alternata, Paecilomyces, Aspergillus flavus и Penicillium.
При проучване в Националния Human Genome Research Institute в Bethesda, Maryland, изследвали ДНК на човешки кожни гъбички в 14 различни места по тялото. Те били проведени в областта на ушния канал, между веждите, в задната част на главата, зад ухото, петата, нокти на краката, между пръстите на краката, предмишницата, гърба, слабините, ноздрите, гърдите, китките и на свивката на лакътя. Проучването показло огромно гъбично многообразие в тялото, най-богата от което е петата-домакин на около 80 вида гъбички. Като контраст, има около 60 вида в ноктените изрезки и 40, между пръстите на краката. Други богати области са на дланта, лакътя и от вътрешната страна на лакътя, с 18 до 32 вида. По главата също се срещат около 2 до 10 вида гъбички.

9.2. Бактерии.
Staphylococcus еpidermidis е един от около хилядите видове бактерии, намиращи се в човешката кожа. Въпреки, че обикновено не е патогенен, може да предизвика кожни инфекции и дори животозастрашаващи заболявания в тези, които са имунокомпрометирани.
Прогнозата за броя на видовете бактерии , присъстващи по кожата е коренно променена от използването на 16S рибозомна РНК за идентифициране бактериални видове, намиращи се в кожата, като се използват проби директно от техния генетичен материал. Досега такава идентификация зависеше от микробиологична култура, върху която много разновидности на бактериите не растат, и затова са били непознати на науката досега.
Staphylococcus еpidermidis и Staphylococcus aureus били смятани от културално базирано изследване, да бъдат доминиращи. Обаче изследвания на 16S рибозомната РНК установили, че като цяло тези видове съставляват само 5% от кожните бактерии. Въпреки това, кожното разнообразие предоставя богата и разнообразна среда за развитие на бактерии. Повечето идват от четири рода: Actinobacteria (51.8%), Firmicutes (24.4%), Proteobacteria (16,5%), и Bacteroidetes (6,3%).
Има три основни екологични области на кожата: мастните, влажни и сухи. Видовете Propionibacteria и Staphylococcus са основни в мастните области. По влажните места на тялото Corynebacteria заедно със Staphylococcus доминират. В сухи райони, се наблюдава смес от видове, но Proteobacteria и Flavobacteriales са доминиращи. Екологично погледнато, мастните области имат по-голямо богатство на видове от влажните и сухи места. Областите с най-малко сходство между хората от гледна точка на видове, са пространствата между пръстите, пространствата между пръстите на краката, аксилите и пъпната връв. Най-големи прилики се наблюдават около ноздрите, във вътрешността на ноздрите и на гърба.
10. Връзки с гостоприемника.
Микрофлора на кожата може да бъде коменсаливна, мутуалистична или патогенна. Често могат да бъдат и трите взависимост от силата на имунната система на човека. Изследвания върху имунната система на червата и белите дробове показват, че микрофлората засяга имунното развитие, но въпреки това тези изследвания са започнали във връзка с изучаването на кожата. Pseudomonas аeruginosa е пример за мутуалистична бактерия, която може да се превърне в патогенна и да причини заболяване: ако навлезе в кръвоносната система може да доведе до инфекции в костите, ставите, стомашно-чревните и дихателните системи, може също така да причини дерматит. Въпреки това, Pseudomonas аeruginosa произвежда антимикробни вещества като специфична киселина (която се използва търговски като Mupirocin). Това работи срещу стафилококови и стрептококови инфекции. Pseudomonas аeruginosa също произвежда вещества, които потискат растежа на гъбични видове като Candida krusei, Candida albicans, Torulopsis glabrata, Saccharomyces cerevisiae и Aspergillus fumigatus. Тя може да инхибира растежа на Helicobacter pylori.
Друг характерен белег на бактериите е генерирането на миризмата по тялото. Потта е без мирис, въпреки че някои бактерии може да я консумират и произвеждат по този начин странични продукти, които могат да се считат за разложени от човека (като за разлика от мухи, например, които могат да ги намерят за привлекателна). Няколко примери са: Propionibacteria в подрастващи и възрастни, мастните жлези могат да превърнат своите аминокиселини в пропионова киселина; Staphylococcus epidermidis създава миризма на тялото чрез избиване на потта във вид на изовалерианова киселина; Bacillus subtilis създава силна миризма на гнило/разложено.
11. Кожна защита.
11.1. Антимикробни пептиди.
Кожата произвежда антимикробни пептиди като cathelicidins, които контролират разпространението на кожни микроби. Cathelicidins не само намалява микробните числа директно, но и предизвиква секретирането на цитокин, което причинява възпаление, ангиогенеза и ре-епителиализация. Условия, като атопичен дерматит са свързани с потискане на производството кателицидин. В Rosacea неспецифичната обработката на кателицидин причинява възпаление. Псориазисът е свързан със собствена ДНК, създадена от кателицидин пептиди, които причиняват автовъзпаление. Основен фактор контролиращ кателицидина е витамин D3.

11.2. Киселинност.
Повърхностните слоеве на кожата са естествено киселинни (рН 4-4.5) в резултат на млечна киселина в потта и произведени от кожата бактерии. В тази рН мутуалистична флора, като например Staphylococci, Micrococci, Corynebacterium и Propionibacteria растат, но не преходно, като Грам-отрицателни бактерии- Escherichia рseudomonas и Грам-положителни като Staphylococcus aureus или Candida albicans. Друг фактор, който влияе на растежа на патологични бактерии е, че антимикробните вещества, отделяни от кожата, са подобрени в киселинни условия. В алкални условия, бактериите престават да се прикрепят към кожата и е по-лесно да се отстранят. Установено е, че кожата набъбва в алкална среда ,при което е възможно движение на повърхността.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Микрофлора на човешката кожа 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.