Плесенови гъби


Категория на документа: Биология


Млякото е идеалната среда за развитие на бактерии и плесени. Не случайно подквасването ( тоест масовото размножаване на млечнокиселата бактерия в цялото количество ) става за 3-4 часа. Престояло открито и на топло място прясно мляко, след около 4-5 часа обикновено е негодно за ядене, дори и да не се виждат все още образувалите се колонии от плесени. При киселото мляко обикновено на повърхността се образуват малки петънца плесени, но изгребването им не помага, тъй като тези петънца са пуснали нишки много навътре и постепенно обхващат цялата млечна култура.
Конфитюри и сладка
Плесените, които се образуват при тях са от типа микотоксин - отровно вещество, което създава здравословни проблеми след време, поразявайки бавно някои вътрешни органи.
Меки плодове и зеленчуци
Малини, къпини, мъхести праскови, боровинки, ягоди и още много апетитни плодове са идеалната среда за развитие на мухъл. Съхранявани неправилно, събрани на купчина и на топло и влажно място, те мухлясват много бързо. За съжаление развитието на гъбичките е в цялата купчина, дори и да не се вижда и плодовете не могат да се изчистят и са негодни за консумация. Изхвърлете ги.
Меки и сочни зеленчуци също са в групата на храните, които трябва да се изхвърлят, ако са засегнати от плесен, дори в начален стадий. Ако в торбичка или кутия, в която има домати, тиквички и др. меки зеленчуци има мухлясал зеленчук, трябва да изхвърлите не само него, но и тези, до които се е допирал, а останалите трябва да преместите в нова опаковка. Зеленчуците плесенясват дори когато са в хладилника, тъй като голяма част от плесените се развиват добре и при ниски температури. Ако зеленчуци или плодове, които сте поставили в хладилника са мухлясали, трябва да дезинфекцирате отделените, преди да сложите нови, тъй като колониите гъбички са се разположили не само по плодовете, но и по стените в близост до тях.
Варива и ядки - леща, боб, ориз, лешници, страгали, орехи, бадеми
Съхранението на леща, боб, ориз, елда и др продукти за варене в найлонови опаковки, особено отворени но неизползвани изцяло пакети, оставени в непроветриви и влажни помещения, бързо създават благоприятна среда за развитие на гъбички и плесени. По този тип семена и зърна, гъбичките образуват фин, но плътен слой по повърхността на зърната и не неговото отстраняване е невъзможно. Дори след варене, токсините, които представляват продиктите от функционирането на тези колонии микроскопични плесени, са вредни и опасни за здравето и при големи количества могат да предизвикат натравяне и други поражения на организма. Ядките също са подходяща среда за развитие на микроорганизми. Ако вкусът им е променен - горчив, стипчив, ганулест или има неприятна миризма, трябва да ги изхвърлите, дори да не виждате заразата с просто око.
Подправки
Сухата растителна маса, под формата на стрити късчета листа, смлени кори, корени, семена и пр, каквито са повечето подправки, поради естеството си на съхранение също са рискова среда за развитие на бактерии и мухъл. Те лесно се овлажняват и съхранявани в плътно затворени опаковки, с цел да се запази аромата им, всъщност се възпрепятства циркулацията на въздух и проветрението. Това във влажната среда на кухните бързо довежда до развитието на спори, плесени, влакнести мъхове и много други токсички култури. Ако в пакетчето или опаковката с подправка забележите гранулирани буци с влачещи се нишки, трябва да изхвърлите цялото съдържание на опаковката.
Сурово месо и колбаси
Влажната среда лесно създава условия за развитие на мухъл. Благодарение на структурата си, месото бива обхванато от плесени в дълбочина и отстраняването на повърхностните петна мухъл не решават проблема. За съжаление варенето, замразяването, попарването или изрязването също не го решават. Трябва да го изхвърлите. Ако от мухъл са нападнати твърди и сухи колбаси, имате шанс да изчистите, като внимателно изрежете засегнатия участък, като внимавате с ножа да не пренесете замърсяването върху чистите части.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Плесенови гъби 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.