Сепариране на ДНК материал


Категория на документа: Биология


Извличане на ДНК от киви
За ДНК, генетичния код на всички живи същества, сте слушали много. Но виждали ли сте го някога?
Нужни са Ви:
1 киви
5 г течен сапун за ръце
2 г сол
100 мл чешмяна вода
100 мл ледено студен алкохол (най-добре е бял ром). Поставете го във фризера за поне 30 минути.
чайник
3 буркана
голям леген
ръчен пасатор (за смачкване на кивито)
цедка или хартиен филтър за кафе
нож
Начин на работа:
1. Обелете кивито и го нарежете на малки парченца.
2. Поставете парченцата в буркан и смачкайте кивито колкото можете. Това се прави с цел да се разрушат някои от клетките, за да осигурят по-голяма повърхност, от която да бъде извлечено ДНК-то.
3. Смесете течния сапун за ръце, солта и чешмяната вода, като бъркате бавно, докато солта се разтвори. Тази смес е известна още и като екстракционен буфер.
4. Добавете екстракционния буфер към смачканото киви и смачкайте още малко. Колкото повече мачкате, толкова повече ДНК ще можете да извлечете.
5. Поставете кивито и буферната смес в инкубатор при 60° С за 15 минути. За да си направите инкубатор, вземете големия леген и го напълнете до половината с вряща вода от чайника. За да понижите температурата, добавете обикновена чешмяна вода. С помощта на термометър можете да измерите по-точно температурата. Внимателно поставете буркана с кивито в инкубатора и го оставете там за 15 минути. Инкубацията подпомага допълнително разрушаването на клетките и започва процес на разлагане на някои от клетъчните протеини.
6. Извадете буркана от инкубатора и филтрирайте сместа през фина цедка или филтър за кафе в друг буркан. По този начин ще отстраните всички ненужни остатъци от плода. Трябва да остане зелена течност, съдържаща ДНК-то на кивито.
7. Вземете леденостудения алкохол и го налейте бавно по стената на буркана. Алкохолът ще образува прозрачен слой отгоре върху сместа на кивито, тъй като той има по-малка плътност.
8. На мястото, където слоят леденостуден алкохол среща сместа на кивито, се образува бяло, подобно на желе вещество - това е ДНК-то. Може да си направите кукичка от кламер и да го извадите.
Какво се случва:
ДНК-то, което извлякохте, се получава от милиардите смачкани клетки на кивито, затова може да се види така лесно с просто око. Солта кара ДНК-то да се слепне. ДНК-то не се разтваря в алкохол, а се сгъстява и образува подобно на желе вещество, което може да се хване с ръка. Ако можехме да разплетем ДНК-то само от една човешка клетка и да го разгънем, дължината му щеше да достигне два метра.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сепариране на ДНК материал 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.