Сусам


Категория на документа: Биология


Сусам

История/Произход/Характеристика

Сусамовото семе е може би най-старата подправка, известна на човека, която датира от 1600г пр. Хр. То е било дълбоко ценено заради маслото си, което е изключително резистентно на гранясване. Сусамът представлява малки плоски овални семки с вкус на орехи и с много деликатен аромат. Те могат да са с различен цвят в зависимост от вида им. Има бял, жълт, черен и червен сусам. Сусамовото семе е дълбоко ценено, заради високото си съдържание на масло, което е изключително неподатливо на гранясване/ разваляне. Предполага се, че сусамът е възникнал в Индия, тъй като за първи път се споменава в индийските легенди, в който е бил символ на безсмъртието. От Индия сусамовото семе се разпространява до Средния Изток, Африка и Азия.

Полезни действия

Сусамовото семе е не само изключителен източник на мед и манган, но и много добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри. В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин. И двете принадлежат към групата на т. нар. лигнани, които имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода. Богато е на полезни минерали, сусамовото семе е много богат източник на магнезий и калций, които от своя страна дават следните здравословни резултати

* Медта - дава успокоение при ревматичен артрит. Ефективността на медта се дължи на факта, че тя е важен микроминерал, играещ важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи.
* Магнезият - поддържа сърдечно - съдовото и респираторно здраве. Той е много полезен в случаи на въздушни спазми, при аритмия, понижава високото кръвно налягане и възстановява нормалния сън при жените в периода на менопаузата.
* Калцият - помага в защитата от рак на колона, остеопороза и мигрена
* Цинкът - е много важен за здравето на костите. Съдържащият се в сусаменото семе цинк е особено добро решение за мъжете в напреднала възраст. Макар да се счита, че остеопорозата засяга предимно жените след менопаузата се оказва, че тя е потенциален проблем и при мъжете, което означава, че те също трябва да използват сусама в диетите си.
* Фитостеролите - намиращи се в сусаменото семе понижават нивата на холестерола. Фитостеролите са съединения, които се намират в растенията и имат химическа структура, близка до холестерола и когато присъстват в диетата ни в достатъчно количество, те редуцират нивата на холестерол в кръвта и подпомагат имунната ни система в предпазването от някои определени видове рак.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сусам 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.