Тютюнев трипс


Категория на документа: Биология


ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ " ЕП. КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ "

ФАКУЛТЕТ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

РЕФЕРАТ

по прогноза и сигнализация

ТЕМА: Тютюнев трипс

ИЗГОТВИЛ:

Ирена Проданова Иванова

Спец.: растителна защита

IV курс, редовно обучение

Фак. № 160

ШУМЕН 2011

Тютюнев трипс - Thrips tabaci

Неприятелят е широко разпространен неприятел по тютюна у нас. Типичен полифаг и напада над 80 растителни вида - зеленчукови и полски култури, украсни и диви растения и др. По тютюна пренася опасната вирусна болест "доматена бронзовост".

В зависимост от условията Тютюневият трипс развива от 5 - 6 поколения до 8 - 10 поколения годишно. В оранжериите се развива непрекъснато. При полски условия, зимува като възрастно насекомо и ларва, във всички възрасти, под растителните остатъци и в повърхностния почвен слой. Зимуващите форми излизат обикновено в края на март - началото на април. Първоначално се заселват по плевелни растения - магарешки бодил, коприва, глухарче, черно куче грозде и др. (предпочита бяло и жълто цъфтящите), а при засяване на тютюневите лехи, преминават по тютюна. Отначало напада долните листа, а след това мигрира по високите етажи, докато стигне върха. Трипсът се концентрира отдолу на листата, като смуче сок от двете страни на жилките. При храненето си той изсмуква и хлорофилни зрънца, от което по листата се появяват дребни светли петънца, които постепенно се сливат и около жилките се получават светли (бели) участъци. От разстояние изглежда, че са побелели самите жилки. Симптомът е наречен "бяла жила по тютюна".

Женските имагинират полово зрели и започват да снасят след копулацията (до 2-3 дни). В оранжериите трипса се развива партеногенетично (без оплождане) и снася веднага след появата си. Женските снасят яйцата си във верижка по долната страна на листата, в жилките, като пробиват епидермиса с яйцеполагалото си и втикват яйцето в паренхима. Яйчната продуктивност варира, но средно е по 80 яйца. Ембрионалното развитие продължава от 12 до 14 дни. След излюпването ларвите се хранят усилено, като преминават върху няколко листа. Развиват се за около 8 - 10 дни и преминават в почвата. Там в повърхностния почвен слой, на дълбочина до 5 cm, се превръщат в нимфи. В края на развитието си, за 1 - 2 дни, нимфите са неподвижни. Общата продължителност на ларвния и нимфния стадий е 19 - 20 дни. Едно поколение завършва развитието си, при полски условия, от 64 до 83 дни, а при оранжерийни - значително по-бързо.

От природните регулатори на трипса най-голямо значение имат хищните дървеници Dicyphus eskerlieni Wg. и Macrolophus costalis Fieb. и Orius sp.

Dicyphus eskerlieni (1)

Macrolophus costalis (2)

 Orius sp.

Фитосанитарен мониторинг

Неприятелят се появява в тютюневите лехите в края на месец април. Трипсът не трябва да се допуска в разсадите. В такива случаи е необходимо третиране в лехите и ивицата растителност около тях с някои от регистрираните продукти за растителна защита.

Използват се визуални наблюдения - след сеитбата и поникване на разсада лехите се преглеждат 2 - 3 пъти седмично за наличие на трипс. Силно нападение се очаква, ако през първата половина на април върху плевелите е открит 1 трипс на растение, през втората половина на април - 3-4 броя на растение, а през първата половина на май - над 9 броя на растение. След засаждане на полето се извършват ежеседмични прегледи, като сигнал за борба се подава при ПИВ 10% заселени растения.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Тютюнев трипс 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.