Вируси и вирусни заболявания


Категория на документа: Биология


Вируси
От момента на откриване на първите вируси учените не престават да се занимават с въпроса, който и сега още не е решен окончателно: какво място в природата заемат тези най-малки създания? За нагледност може да съпоставим дължината на някои живи същества: кит - 30 метра, мишка - 5 сантиметра, амеба - 50 микрометра, полиомиелитен вирус - 27-29 нанометра. Така че полиомиелитният вирус е приблизително милярд пъти по-малък от кита.
Големи усилия се изразходват за преодоляване невидимостта на вирусите, която ги прави труднодостъпни за изучаване. Трудността се състоеше в това, че вирусите имат нищожно малки размери - от 10 до 300 нанометра. Но защо да не се направи микроскоп с още по-силни лещи, които ще могат да увеличват предмета не хиляда а десет хиляди или петдесет хиляди пъти? Обаче законите на физиката са непреодолими.
Законите на оптиката категорично твърдят, че независимо от вида на използваното осветление, в оптическият микроскоп могат да се видят само обекти, чийто диаметър е по-голям от дължината на светлинната вълна. Дневната светлина има дължина на вълната 400-700 нанометра, следователно вирусите не могат да се видят в нито един обикновен микроскоп, колкото и да е съвършен.
В помощ на вирусолозите идва електронният микроскоп. Теорията за устройството и първите му образци са създадени в края на 30-те години, преди началото на Втората световна война. В него вместо видима светлина се използва поток от електрони, а вместо увеличителни стъкла - магнитни бобини. Когато преминава през изучавания предмет, тънкият електронен лъч се разширява многократно от магнитните полета на бобините. Това увеличава изображението няколко стотици хиляди пъти и позволява то да се види. С помощта на електронния микроскоп може да се разгледат даже не големи белтъчни молекули.
Изследванията на морфологията позволяват всички извести до сега вируси да се разделят на три групи:
* Най-напред са изучени големите вируси. Те имат размери 200-300 нанометра. Към тези "великани" се отнасят човешките и животинските вариолни вируси.
* Към втората група спадат вирусите, които имат размери от 50 до 150 нанометра. Към нея принадлежат повечето вируси по растенията, бактериофагите, а също така причинителите на морбили, паротит и грип.
* Третата група се състои от най-малките по големина вируси с размери на частиците от 10 до 30 нанометра. В тази група се намират вируса на полиомиелита, жълтата треска, енцефалитите и много причинители на тропически трески.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Вируси и вирусни заболявания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.